Rólunk

 

1000 év Erdélyben, 100 év Romániában

2018-ban Románia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli. Nekünk, erdélyi magyaroknak pedig a kisebbségi lét 100. éve.

A történelmet nem lehet megváltoztatni, a mi történetünk viszont folytatódik.

A centenárium számunkra a lehetőség éve.

Lehetőségünk nyílik felmutatni mindazt, amivel az elmúlt száz évben Romániát gazdagítottuk.

Lehetőségünk nyílik elmondani a román közösségnek, hogy nélkülünk ma kevesebb lenne ez az ország. Hogy itt vagyunk, nem készülünk elmenni innen, itt tervezünk jövőt. Ezt az országot akarjuk jobbá tenni, közösen. Nem elvenni, hanem hozzátenni akarunk Romániához, úgy, ahogyan az elmúlt száz évben is ezt tettük.

Nem a sérelmekről akarunk beszélni, hanem a jövő tervezéséről. Ebben a szellemben beszélünk a múltról, felidézve azoknak az erdélyi magyaroknak az emlékét, akik az elmúlt száz évben közösségünket és ezzel az országot gyarapították. El kell mondanunk történetünket azoknak, akik tovább írják majd, és azoknak is, akik nem ismerik azt. Mert a kisebbségi lét 100 éve nem csak a küzdés, de az értékteremtés évszázada is volt.

Értékalkotó közössége vagyunk Romániának. Mi azt akarjuk, hogy ne veszélyforrást, hanem partnert lássanak bennünk, magyarokban.

Ezért jött létre az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában kezdeményezés. Bemutatjuk, kik vagyunk mi, erdélyi magyarok a 21. században.

Ezen az oldalon megtalálod kulturális és közösségi eseményeinket, értesülhetsz a legújabb kezdeményezésekről, jobban megismerheted azokat az erdélyi magyarokat, akikre büszkék vagyunk.