Évszázadok hírei: kik látogatták a képzőművészeti múzeumokat a két világháború között?

ápr-6

cikkek

A Digitéka – Erdélyi Digitális Tudománytár és a Maszol közös sorozatában erdélyi sajtótermékeket szemlézünk a 19. és 20. századból. A cikkek korabeli írásmódján nem változtatunk. Arra, hogy a társadalomnak csak szűk rétege fogyaszt kultúrát, már a két világháború között is panaszkodtak.

A kolozsvári Művészeti Szalon 1929. áprilisi számában egy müncheni kiállításról közöl érdekes statisztikát, amelyből kiderül, hogy a látogatók között egy hólapátoló is szerepel ugyan, de a munkásosztály meglehetősen alulreprezentált. A cikk a megoldásokat is számba veszi.

Ki látogatja a múzeumokat?

A müncheni zsürimentes kiállítás tanulságos statisztikai felvételei, hogy még külföldön sincs érdeklődés a képzőművészetek iránt, ép olyan jogos panasz, mint az, hogy a könyv iránt sincs meg a megfelelő érdeklődés. Münchenben, az európai képzőművészet egyik metropolisában most a „zsüri mentesek“ megkísérelték, hogy statisztikát csináljanak a tavaszi kiállítások látogatottságáról. Miután a kiállítás látogatása ingyenes volt, nem lehetett azzal a kifogással élni, hogy az embereknek nincs pénzük kiállításra és azért nem látogatják. A statisztikai felvétel úgy készült, hogy felszólították a látogatókat, hogy a vendégkönyvbe kitett kérdőívbe vezessék be adataikat.

A teljes cikket olvassa el a Maszol.ro portálról