augusztus 22.

Könyvbemutató Kolozsvár: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)

Szent Mihály-plébánia Nőszövetségének díszterme események

📖 A román államvédelmi hatóságok idejekorán felismerték, hogy a Márton Áron püspök irodájában elrejtett lehallgató készülékek segítségével nyert információk a leghatékonyabb hírszerzési források. A megfigyelési dosszié 236 kötetből és több mint 78 ezer oldalból áll. A lehallgatási jegyzőkönyveken keresztül jobban megismerhetjük Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseit, kapcsolati hálóját, az állammal szembeni passzív, de olykor ellenállásra buzdító egyházfőt. Ezen iratok forrásértéke egy történész számára is felbecsülhetetlen.

💬 A könyvet a Kolozsvári Magyar Napok keretében a szerzők jelenlétében bemutatja Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem, a BTK Történettudományi Intézet Modernkori Történeti Tanszékének egyetemi docense, valamint Visky András, író, költő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója

📆 Időpont: 2019. augusztus 22., 15:00 – 16:30
⛳️ Helyszín: Szent Mihály-plébánia Nőszövetségének díszterme

📚 Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) c. könyve a Lector Kiadó, a Varadinum Alapítvány Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó közös gondozásában jelent meg.
A kiadvány az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában program keretében készült el.

facebook esemény