Nosztalgia és trauma az ’50-es években: film készült a Magyar Autonóm Tartomány koráról

aug-26

cikkek

Az erdélyi magyar közösség számára fontos intézmények megalakulásának korszaka, ugyanakkor a széleskörű bebörtönzések ideje kezdődött az 1950-es évek elején. Erről a kettősségről szól a Magyarok Romániában – száz év történelem című dokumentumfilm-sorozat hatodik része, amelyet vasárnap délután mutattak be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában projektje keretében készült, a Youtube-on szabadon elérhető sorozat Bárdi Nándor történész szakmai irányításával, Vig Emese újságíró rendezésében vázolja az erdélyi magyarság Trianon utáni száz évét, közérthetően bemutatva a legfrissebb kutatási eredményeket. A második világháború után kialakuló kommunista rezsim Gheorghe Gheorghiu-Dej nevéhez fűződő éveit, a Marosvásárhely székhellyel kialakított Magyar Autonóm Tartomány korszakát Stefano Bottoni történész forgatókönyve alapján foglalja össze a sorozat hatodik része.

Azt az időszakot láthatja a néző, amelyben a Román Kommunista Párt megteremtette a nemzeti szocializmus kereteit. A filmből kiderül: a korszakban az erdélyi magyarság megkerülhetetlen tekintélye a rezsim szempontjából Márton Áron volt.

Tudjon meg többet a sorozat hatodik részéről és a vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésen felmerülő témákról a maszol.ro teljes cikkéből.