Kézdivásárhelyi udvarterek – ahogy Vámszer Géza látta őket 1960-ban

máj-18

cikkek

Aki Kézdivásárhely jellegzetes udvartereinek történetére kíváncsi, Vámszer Géza tanulmányát veszi elő, amelynek szerves részét képezik a kutató 1960-ban készült fényképei is. Ezekből válogattunk.

A fényképezést feltalálása után elég gyorsan befogadták a különböző kutatási területek: az adatgyűjtés módszerévé avanzsált a pszichológia, az orvostudomány, a biológia, a régészet és a geológia területén is. Kezdetben fényképészek együttműködésével készültek a kutatói fotók, 1920-as évektől azonban már egyre inkább saját fényképezőgéppel mentek terepre a kutatók. Így tett Vámszer Géza néprajzkutató és művészettörténész is, aki 1930 és 1974 között fényképezőgéppel is végezte munkáját.

Vámszer Géza (1896–1976), miután rajztanári oklevelet szerzett Budapesten, hazatért szülővárosába, Nagyszebenbe, majd 1926-tól Székelyudvarhelyen tanított. Az iskolaváros kulturális élete és Haáz F. Rezső néprajzkutató munkássága is nagy hatással volt rá, a Székelyföld településeit bejárva rajzokkal és fényképekkel pontosan dokumentálta a székelység életmódját, népi kultúráját, művelődés- és művészettörténeti értékeit.

A teljes cikket olvassa el a Maszol.ro-ra kattintva!