Jelszavak és transzparensek. Így sztrájkoltak a diákok 1990 márciusában a romániai magyar oktatásért

Már-7

cikkek

A romániai magyarok imagináriusában március egy kontrasztos hónap: szinte egybeesik a szabadságharc és az 1990-es etnikai konfliktusok évfordulója. Marosvásárhely fekete márciusát számos mozzanat előzte meg, szolidaritási akciók, amelyek tovább árnyalhatják a korszak képét, noha nem váltak annyira erős referenciaponttá az emlékezetben. Cikkünkben korabeli videókkal és Feleki Károly kolozsvári fotóival elevenítjük fel a rendszerváltó év magyar diákjainak világát, civil kurázsiját és tüntetéskultúráját.

A cikk a Maszol és az Erdélyi Audiovizuális Archívum Időutazó című közös sorozatának része. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az archív felvételek, amatőr fotók és filmek szakszerű gondozása. Megmentendő, megőrizendő archív képekről (fotó, film, videó) itt lehet értesíteni az archívum munkatársait, a már digitalizált fényképek online adatbázisa pedig a rekollekt.ro oldalon érhető el.

Az 1990. január 6. – március 15. közötti időszakot Fodor János történész a párbeszéd időszakának nevezi, amelynek egyik központi témája az anyanyelvű oktatás ügye volt. Míg a magyar tannyelvű iskolák újraalakítása sikeres volt Kolozsváron, addig a Bolyai Egyetem visszaállításával kapcsolatban nem sikerült komolyabb eredményt elérni. Az országos magyar érdeknek számító egyetem ügyével foglalkozó Bolyai Bizottság két változaton gondolkodott: „a szélesebb körű megoldás felölelte volna a Bolyai Egyetem teljes struktúráját, amelyhez hozzárendelik a műegyetemi mérnökképzést, a Mezőgazdasági Főiskolát és a Képzőművészeti és Zeneművészeti Főiskola magyar nyelvű oktatását is. Ezenkívül a marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Intézet magyar nyelvű kihelyezett tagozata lett volna a Bolyai Egyetemnek (a meglévő román tagozat mellett működne, de a magyar diákok a Bolyai Egyetem keretében szereznék meg egyetemi diplomájukat), ugyanígy jártak volna el a Színművészeti Főiskola esetében is.” A szűkebb verzió szerint: „a Bolyai Egyetem megtartotta volna a klasszikus struktúráját tudományegyetemként, a többi intézményben (az előbb felsoroltak esetében) pedig létrehoznák a magyar nyelvű oktatást” (Az 1989-1990-es fordulat eseményei Kolozsváron, 2014).

A teljes cikkért kattintson a Maszol.ro portálra.

2 perc