Így közlekedtünk a szocializmusban – kis tavaszi autó-retró

ápr-27

cikkek

Nemrégiben alkalmam adódott újranézni az egyetlen román-magyar koprodukcióban készült szocialista road-movie-t. Jól be is kapcsolta nosztalgia-generátoromat, és elmélkedésre késztetett régiónk közlekedéstörténetéről és -kultúrájáról.

A cikkben közzétett képeslapok a szerző magángyűjteményéből származnak. Az írás a Maszol és az Erdélyi Audiovizuális Archívum Időutazó című közös sorozatának része. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az archív felvételek, amatőr fotók és filmek szakszerű gondozása. Megmentendő, megőrzendő archív képekről (fotó, film, videó) itt lehet értesíteni az archívum munkatársait, a már digitalizált fényképek online adatbázisa pedig a rekollekt.ro oldalon érhető el.

Makk Károly 1968-as Bolondos vakáció (Frumoasele vacanţe) című mozgóképe nem magvas mondanivalójával, hanem sokkal inkább régi hangulatokat, élményeket felidéző időutazós jellegével kényeztetett. Járművek, utak, emberek és manírok a hatvanas évek végi derűs-boldognak láttatott szocialista tájon. Közlekedéskultúra. Jó kis összetett fogalom ez! Polcrakománnyi értekezést vonz a képbe, melyekhez még további sok kötetnyi elemzést lehetne hozzáírni. Tegyük ezt most mégis félre kicsit, és a közlekedéskultúra összetett fogalomköréből koncentráljunk inkább az első felére: a közlekedésre. A kultúra, nos, az más fán terem. Technikai vagy szociológiai mélymerülés helyett ezúttal inkább csak lapozzuk végig korabeli hazai kiadású képeslapjainkat, és szörfölgessünk e szép új motorizált kor hullámain.

A teljes fotóriportért kattintson a Maszol.ro portálra

1 perc