május 17.

Többség és kisebbségek a centenárium évében – Valóság, elvárások és víziók

Marosvásárhely, Bernády Ház események

Az 1989-es politikai rendszerváltás óta eltelt 29 év alatt a román társadalom jelentős lépéseket tett a demokrácia, a jogállam megvalósításának irányába, azonban számos probléma még mindig megoldásra vár. Ezek között kiemelt helyen áll a nemzeti kisebbségek együttélése a többségi társadalommal.

A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány több mint másfél évtizede, évente megszervezi kisebbségi szemináriumát. Az idei szemináriumon – Többség és kisebbségek a centenárium évében – Valóság, elvárások és víziók – Majoritate și minorități în anul centenarului – Realități, așteptări, viziuni – a nagy román egyesülést kívánjuk elemezni a kisebbségek szemszögéből a romániai nemzeti kisebbségek, a politikai-, civil és akadémiai szféra neves képviselőinek részvételével: Lucian Leuștean, Pál Antal Sándor, Lucian Nastasă – Kovács, Horváth István, Gabriel Andreescu, Cristian Pârvulescu, Smaranda Enache, Kelemen Hunor, Amet Aledin, Novák Csaba, Spielmann Mihály.

Az alapítvány célja, az előző évekhez hasonlóan, egy olyan kommunikációs platform biztosítása, amely lehetőséget teremt a Nagy Román Egyesülést övező tabu-témák megbeszélésére, a múlt eseményeinek építő jellegű feldolgozására, illetve a jelenlegi többség-kisebbség együttélési keretek megvizsgálásával egy közös jövőkép kidolgozására.

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány által május 17-re, csütörtökre szervezett, 10.00 órától kezdődő kerekasztal-beszélgetésre, a rendezvény teljes időtartamára.