Centenárium: megmutatjuk értékeinket

Már-8

cikkek

Átfogó kampányt indít az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala annak érdekében, hogy az országban élő húsz kisebbség bemutassa a többségi nemzet tagjainak, hogy mivel járult hozzá Románia multikulturális gazdagságához az elmúlt száz évben. Az RMDSZ is számos programot tervez a centenáriumi évében. Nemcsak a magyar közösséghez, hanem a románokhoz és a nemzetközi döntéshozókhoz is szólni kíván.

Mivel járultak hozzá a nemzeti kisebbségek a 100 éves Románia fejlődéséhez? Erre a kérdésre adnak választ azok a kisebbségi szervezetek, amelyek részt vesznek az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának az M2018: Centenárium a nemzeti kisebbségek sokszínűsége és a kultúraközi párbeszéd jegyében című projektjében. Az etnikai kisebbségek szerepét a 100 éves Romániában első lépésben egy online kampány keretében mutatják be, amely a későbbiekben kapcsolódó eseményekkel bővül. A kampányba bekapcsolódó 20 kisebbség lehetőséget kap, hogy ismertessen öt-öt olyan személyiséget, akik hozzájárultak Románia fejlődéséhez.

LACZIKÓ ENIKŐ

államtitkár, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala

„Mindegyik kisebbség nyilván öt személyiségnél sokkal többet fel tudna mutatni, legyen az tudós, sportoló, orvos, bárki, aki hozzájárult ahhoz, hogy Romániának nemcsak a fejlődése valamilyen szinten kimozduljon a helyéről, hanem az imidzsén is nagyon sokat segített Romániának és tulajdonképpen ez az első fejezet arról szól, hogy bemutatjuk ezt az öt-öt személyiséget mindegyik kisebbség részéről, úgy, hogy a többségi társadalom megismerje‟.

A centenárium évére számos programot dolgozott ki az RMDSZ is. A szövetség ügyvezető elnöke szerint ugyanis a magyar közösségnek meg kell mutatnia értékeit.

PORCSALMI BÁLINT

ügyvezető elnök, RMDSZ

„Kiírtuk a Communitasból azt a programot, amely 2018-as centenáriumi románok és magyarok együttműködését, párbeszédét segítő programokat finanszírozna, illetve elkezdtük a román kampányunkat is összerakni. Most nem akarok konyhatitkokat elárulni, de hamarosan elkészül ez is. Én azt gondolom, hogy elég izmos, ha úgy tetszik, és átfogó programunk van a centenárium évben, azt is mondhatnám, hogy átfogóbb és tartalmasabb, mint a románoké.‟

Rostás Szabolcs újságíró a Sajtóprés című műsorunkban arról beszélt, hogy a centenáriumi év jó lehetőséget biztosít arra, hogy a kisebbségek megmutassák azt, ami mindenki számára egyértelmű kellene legyen.

ROSTÁS SZABOLCS

újságíró

„Minden alkalmat meg kell ragadni arra, és most például a centenáriumi évet is, hogy kihangsúlyozni, hogy itt Románia nem egy nemzetállam‟.

Azt, hogy a románság hogyan fogja megünnepelni a centenáriumot, még csak sejteni sem lehet. Vannak ugyan tervezett programok, de ezek még messze vannak a megvalósítástól. Néhány napja pedig a kulturális minisztériumból menesztették azt az államtitkárt, akit a centenáriumi programok összehangolásával bíztak meg.

2 perc